Header image  
Kultur, politikk, vitenskap, filosofi  
 

 
 
Tanker teller
 

HonestThinking er viet til
kultur, politikk, vitenskap og filosofi
:

Generelt manifest
Innvandringspolitisk manifest
Permalenker

 


Ikke særlig vakkert

24.02.2019 (oppdatert kl 1609). Er det ikke påfallende å se den nokså brede konsensusen i pressens vurderinger av Giske-sakens siste kapittel? Her er det kanskje færre motstemmer enn det burde være, i en såkalt differensiert presse. Med unntak av edrueligheten i Klassekampen går det stort sett i samme dur. At Giske har felt seg selv, at videoen fra Vulkan sier mer enn tusen ord, ja til og med at Giske «er en kødd». Problemet er imidlertid at danse-saken faktisk ikke dokumenterer noe av det Giske beskyldes for fra et kommentariat som har forlatt sin observerende rolle: Videoen er ingen stadfestelse av verken manglende empati, overgrep eller usømmelig oppførsel, at vi ser en mann som aldri lærer, eller at Giske er en kynisk strateg. Det eneste som rent faktisk dokumenteres; er at Trond Giske gikk på bar i sitt eget nabolag i Oslo, tok noen øl, og lot seg overtale til å ta en selfie sammen med en ung kvinne, som i ettertid sier ingenting galt skjedde og at omtalen er tatt ut av sin sammenheng. Det er Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, som på denne måten innleder sin kommentar Moralismen er den nye partipressen. Han avslutter slik:

VG fortalte heller ikke leserne at det var kvinnen selv som tok kontakt med Giske. Tvert imot var det etterlatte inntrykket det motsatte, inntil NRK kunne bringe balanse.

Spørsmålet er om vi står overfor en krise i den politiske journalistikken i Norge? Alt ser jo ut til å tvinges inn i en banal og sjablongmessig ramme. Sort og hvitt, uten gråsoner. Noen må være gode og noen må være onde, noe må være rett og noe må være veldig galt.

[...]

Det er naturlig at det nå søkes svar på ubesvarte spørsmål om VGs dekning og rolle i Giske-saken.

Vi ser stadig tydeligere symptomer på en retthaversk og moralsk fordømmende presse i Norge. Det verste er at det truer med å undergrave hele metoo-kampanjen. Kampen mot trakassering av kvinner har de siste dagene blitt redusert til en videosnutt av en dansende Trond Giske, et bilde han ble invitert til å være med på, og der ingen av de involverte mener det skjedde noe galt.

Les kommentaren i sin helhet på nordnorskdebatt.no.

Se også:

  • Har VG deltatt i utpressing?. VGs rolle i denne ukens Giske-sak blir mer og mer spesiell. Har avisen rett ut deltatt i en konspirasjon? Er de i så fall også delaktig i forsøk på utpressing? Av Helge Lurås.
  • La Giske danse. Det er VG som utviser dårlig dømmekraft, ikke Trond Giske. VG forsvarer seg med at de forsøkte å kontakte Trond Giske, uten hell. Verken manglende telefonkontakt eller «ingen kommentar» rettferdiggjør presseetiske overtramp. VG plasserer en mann som er i ferd med å reise seg fra rennesteinen, i gapestokk, uten å ha dekning for det. Pressen skal være like sannhetssøkende, uavhengig av om personer som omtales tidligere har brutt etiske retningslinjer eller lover. Jeg forstår hvorfor VG vil være først ute med å omtale et nytt varsel mot Trond Giske. Saken har sikkert generert mange klikk det siste døgnet. Klikkene er imidlertid på bekostning av Trond Giske, hans familie og avisens troverdighet. VG bør beklage, og Giske bør fortsette med å takke ja til å danse. Sara Berge Økland.
  • Redelighet. Få er så høye og mørke som medienes kommentatorer når de værer skandaler. Dagbladets Marie Simonsen slår for eksempel fast at videoen «bekrefter alt man tror om Giskes oppførsel». Simonsens kommentar står på nettsiden ved siden av saken: «Nakenmodell på 'Paradise': Jeg skal ligge meg til finalen», illustrert med et puppebilde av realitydeltakeren. Slik er medieverdenen: Alle andre skal underlegges moralens lupe, bare ikke pressen selv. Men vi tjener alle på redelighet og presisjon i omtale av saker. Varslene mot Giske trenger ikke støttes opp av tvilsomme tolkninger av videosnutter. Leder, Klassekampen, Mari Skurdal.

 


Noen er likere enn andre

24.02.2019. Hva? Skal likestilling gjelde menn også? Hvordan ville debatten sett ut om norske kvinner levde kortere enn menn og begikk oftere selvmord? Og nesten bare kvinner døde i arbeidsulykker? Hva om de hadde større sjanse for å havne i fengsel, bli rusmisbruker, eller aldri få en partner og barn? Og forskjellen var tydelig allerede i skolealder: jentene hang etter i lesing og regning, en av tre falt ut av videregående, og bare 10-25 prosent av studentene på medisin, psykologi og jus var kvinner? Dumt spørsmål. Det ville vært ramaskrik og full alarm i alle kanaler. Om sviket mot jentene, kvinnene og likestillingen. Aktivister ville ha kledt seg i dramatiske klær foran Slottet. Politikere ville lagt ansiktet i indignerte folder. «Slik kan vi ikke ha det.» Det er Kjetil Rolness som på denne måten innleder sin helgekommentar i Dagbladet: Historien om tapende gutter passer ikke inn.

 


Skaffer seg stadig sterkere kontroll over det svenske samfunnet

24.02.2019. Det finns "anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk", enligt en polisrapport. Underrättelserapporten ger en oroväckande bild av situationen på Arlanda, en flygplats som klassas som skyddsobjekt och som årligen tar emot 25 miljoner passagerare. Personal har "kriminellt leverne" och kopplas till mc-gäng, kriminella nätverk och radikaliserade grupper. Det er Expressen som melder dette: Polisrapport avslöjar Hells Angels grepp om Arlanda.

Se også:

 


Har ingen ting i siviliserte land å gjøre

19.02.2019. I stället för att stoppa dem fokuserar ni på min ton i debatten. Det er Hanif Bali, riksdagsledamot (M), som på denne måten innleder sin artikkel IS-terroristerna går fria hemma i Sverige:

Jag tittar på en bild på en sju månader gammal bebis klädd i en vit helkroppspyjamas. En av ärmarna hänger tom för han saknar en arm.

Sukaina Ali Younis, grundaren av ett barnhem i Mosul, Irak, beskriver vad som hänt honom.

"IS lämnade honom på marken för att lura irakiska soldater," säger hon. "Tre soldater försökte rädda barnet och en krypskytt sköt och dödade dem alla".

Den irakiska armén skickade fram en tank, men innan den hann komma fram till barnet attackerades bebisen av en herrelös hund som drog iväg barnet i armen. När de räddade den lilla pojken blev de tvungna att amputera hans arm. De döpte honom till Hammoudi.

Jag har i dag fått kritik för att jag uttryckt mig för hårt om de IS-groupies som nu sitter fast i olika läger runt om i Mellanöstern och som ber sina före detta länder i väst om hjälp för att ta sig tillbaka.

[..]

I dag har Anne Ramberg, Annika Strandhäll, Eva Dahlgren och andra vänstertyckonomer på olika sätt visat sitt ogillande för att jag ansåg dessa terrorgroupies borde få ruttna kvar i Syrien.

Morgan Johansson och andra politiker som yrar om domstol för dessa kalifatbrudar ljuger antingen för sig själv eller för andra. Det är för sent. Politiken har suttit på händerna. Lagstiftningsfönstret har gått ut.

Alternativet till att låta IS-gråterskorna ruttna kvar i Mellanöstern är att de går fria i Sverige. Tro inget annat.

Anne Ramberg, generalsekreterare för svenska advokatsamfundet skriver att jag inte hör hemma i "ett civiliserat och humant Sverige".

Samtidigt ser jag ett klipp som släpptes av IS strax innan många av dessa IS-brudar tog sig ner kalifatet för att bli belägrade av sina jihadister.

Den visar fyra män hängandes med armarna och fötter bakbunda från kedjor i en ställning med ansiktet vänd mot marken stirrandes på en oljepöl. Oljepölen tänds på och man hör männens skrik när de brinner upp levande.

Och så tänker jag på vad som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle.

Det har varit viktigare för det politiska etablissemanget att klaga på min ton än att stoppa dessa människor att komma in i Sverige i fem år nu.

Fler journalister har frågat mitt parti vad de tänker göra åt mig och min "ton" än vad de frågat partiledare om vad de ska göra för att stoppa inflödet av IS-terrorister.

[...]

Eva Dahlgren säger att hon kräks av mig. Jag ser en video när IS kastar en homosexuell man mot döden från taket av en byggnad i Raqqa.

Och så tänker jag på vad som får mig att kräkas.

Daniel Suhonen kallar mig för vidrig.

Jag läser om hur en IS-terrorist karvar huvudet av en fyraårig flicka samtidigt som hon skrek efter sina mamma på en gata i Raqqa, hur de stampade sönder huvuden på spädbarn, de dränkte människor levande i burar, hur de våldtog och urskillningslöst dödade.

Jag tänker på vad som är vidrigt.

Vad är den stora faran i att använda hårda ord mot dessa satans kreaturer? Vad är faran i att använda avhumaniserande ord om människor vars handlingar inte går att sätta ord på?

LO-pampen Mats Erikson, make till statsråd Ann Linde (S), säger att mina hårda ord mot IS visar att jag delar samma människosyn som dem. Likes från socialdemokratiska riksdagsledamöter haglar in.

Jag blir faktiskt ställd. Hur stort är hatet mot mig egentligen?

Min telefon ringer, det är min partiledning. De är arga över min ton igen. Jag tittar återigen på bilden på den sju månader gamla Hammoudi, som saknar en arm, innan jag svarar.

Les artikkelen i sin helhet i Aftonbladet.

Se også:

  • Erna Solberg – nå også terroristenes statsminister. Selv om Sylvi Listhaugs avgang som justisminister for et snaut år siden var et resultat av en hysterisk hekseprosess som ble fyrt opp i en bunnløs falskhet, kan den avgåtte statsråden vanskelig unngå å føle en viss lettelse i dag. Arbeiderpartiet er mer opptatt av rettssikkerheten til terrorister enn av rikets sikkerhet, lød den treffsikre kritikken som skulle komme til å koste Listhaug ministerjobben. Nå kunne hun med like stor rett kritisere Erna Solberg for det samme, sjefen for regjeringen som også utgår fra hennes eget parti. «IS-krigerne» med norsk statsborgerskap kan få komme tilbake, sier Erna. Hva i all verden skulle Sylvi ha sagt fra en statsrådsstol nå? Av: Christian Skaug.
  • De som vil hente IS-krigerne hjem setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Det er synd at statsminister Erna Solberg ikke uttaler tydeligere at det er helt uaktuelt å hente IS-terrorister til Norge. Av Lars Akerhaug.
  • Heller ikke Storbritannia ønsker IS-barna hjem. Sikkerhetsminister Ben Wallace sier at han ikke vil risikere britiske liv for å hjelpe britiske statsborgere som dro til Syria for å bli en del av den Islamske Staten (IS). Han er klar på at «handlinger har konsekvenser» ifølge The Guardian. Av Erling Marthinsen.
  • Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere. Flere danske partier sier de ikke ønsker å hente hjem danske IS-krigere for så å stille dem for retten i hjemlandet. – Det blir ikke aktuelt så lenge vi har noe vi skulle ha sagt. De har for lenge siden forspilt sine sjanser for å få dansk statsborgerskap. De er ikke lenger danske i mine øyne, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann Søren Espersen. Michael Aastrup Jensen, som er utenrikspolitisk talsmann for statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre, sier seg enig: – Det er noen av de farligste menneskene på jorden, og dem skal vi ikke ha tilbake. Socialdemokratiets utenrikspolitiske talskvinne Trine Bramsen foreslår at IS-krigerne heller skal rettsforfølges lokalt. – Det er Danmarks oppgave å hjelpe til slik at det blir bygget opp et rettssystem og et fengselsvesen lokalt, og så må disse menneskene få sin straff i landene der de har begått de kriminelle handlingene, sier hun. ABC Nyheter (NTB).

HonestThinking kommenterer: Kritikken mot riksdagspolitikeren Hanif Bali fra Moderaterna viser nok en gang at i svensk samfunnsdebatt er man opptatt av politisk korrekthet og hypermoralisme, i stedet for harde fakta og hva som kan være bærekraftig i det lange løp; det svenske samfunnet er i ferd med å ødelegges av en fundamentalistisk kvasireligion. Vi må i det lengste håpe at Norge kan unngå svenske tilstander - så å si i enhver betydning av begrepet.

ABB kan aldri noensinne tilbakeføres til det norske samfunnet. Det kan heller ikke folk som har sluttet opp om (eller selv aktivt deltatt i) det bestialske systemet som IS representerer; de har erklært krig mot alt vi i Vesten ønsker å stå for, og mot alt som kan kalles sivilisasjon. Det vil være helt urimelig å forlange at noen skal akseptere å ha slike mennesker som naboer, eller ha dem i sin bygd eller bydel.

Statsminister Erna Solbergs ønske om å hente IS-krigere, samt deres jihad-bruder og barn, tilbake til Norge, er dypt problematisk. Det vil garantert koste det norske samfunnet, og sannsynligvis også tilfeldige enkeltpersoner, dyrt.

 


En del av dem opptrer destruktivt

16.02.2019. Norske journalister bidrar til å spre konspirasjonsteorier om et rasistisk politi som jager innvandrere. Det er det siste våre beskyttere i ordensmakten trenger. Det er Maria Zähler som på denne måten innleder sin artikkel TV 2 stikker kjepper i hjulene for politiet, og bidrar til et mer utrygt samfunn (lenke i original):

I en artikkel i TV 2 slås det opp i store bokstaver at «minoritetsungdom stoppes på gaten». Saken er basert på en studie, der det fremgår at minoritetsungdom opplever at de oftere blir kontrollert av politiet, relativt til etnisk norsk ungdom. TV 2 proklamerer ukritisk at «studien viser at politikontrollene kan få minoritetsungdom til å føle seg mindre verdt enn majoritetsbefolkningen.» Videre har man intervjuet innvandrerungdom på Tøyen.

Igjen er vi der at innvandrerungdom og naive forståsegpåere i media skal anklage det norske samfunnet for innvandrerungdommenes utagerende eller kriminelle adferd. Norsk politi får skylden for de økte motsetningene, bare fordi de gjør jobben sin og kontrollerer personer fra miljøer som er sterkt overrepresenterte i kriminalstatistikken.

[...]

Det er helt unaturlig for politiet å begynne å kontrollere etnisk norsk ungdom i like høy grad som innvandrerungdom. Man vil alltid kontrollere menn i langt høyere grad enn kvinner. Politiet kommer ikke til å sjekke gamle damer med trillebag for narkotika eller kniv like ofte som man sjekker unge menn, særlig de med innvandrerbakgrunn. Sånn er det bare. Er det urettferdig for den som er uskyldig? Kanskje litt. Men livet er ikke rettferdig, og vil heller aldri bli det. Bli vant til det.

Dessuten har man selv et valg, man har selv mulighet til å påvirke hvordan verden oppfatter en. Går man rundt i store gjenger og er utagerende, svært høylytte og generelt oppfører seg på en måte som er uvanlig for norsk ungdom flest, så må man også regne med at politiet vil se på en med mistanke.

Disse guttene må regne med å bli kontrollert. Det er prisen de betaler for å være så høylytte og oppføre seg som de gjør. De skylder på mangel på fritidstilbud. At de «ikke har noe sted å være». Igjen dette snakket om fritidsklubber. Det begynner å bli veldig repetetivt nå.

[...]

Det som er bakteppet for disse sakene, som TV 2 og andre medier bare såvidt nevner, er nemlig at politiet opplever at de kriminelle blir stadig yngre, og begår mer alvorlig kriminalitet. Vi vet godt hva dette dreier seg om. Og det er der det virkelige problemet ligger. Ran, vold, voldtekt. Det er blant de som blir utsatt for dette at vi finner de virkelige ofrene. Ofrene det ikke er like beleilig for TV 2 og resten av PK-røkla i gammelmedia å bry seg med.

TV 2 må skjerpe seg, og revurdere sine prioriteringer, og slutte å bruke journalistikk for å spre konspirasjonsteorier, og stikke kjepper i hjulene for politiets arbeid. For det er det man gjør med slike artikler. Man skaper mer fiendtlighet mot politiet, og bidrar til flere begrensninger i deres virkemidler i kampen mot gjengene.

Det at folk opplever mer utrygghet i det offentlige rom, at kvinner er redde for å bevege seg i områder med store innvandrergjenger, er et mye, mye større problem enn at innvandrerungdom sipper over å bli kontrollert. Den som ikke har noe å skjule, har tross alt heller ingenting å frykte.

Les artikkelen i sin helhet på Resett.

 


Sterke krefter ønsker ideologisk kontroll

14.02.2019. Ansatte ved Institutt for sosialt arbeid der Øyvind Eikrem jobber, er fortsatt uenige med ham etter høstens ytringsdiskusjon. Men ledelsen hevder saken ikke handler om ytringsfrihet i det hele tatt. Det er Khrono som har denne ingressen til sitt oppslag Ingen forsoning under NTNU-møte om Eikrem-saken.

Se også Universitetsavisa: Øyvind Eikrem og Berit Berg i konfrontasjon. Om lag 20 minutter inn i møtet mellom NTNU-ledelse og ISA-ansatte og studenter, gikk Øyvind Eikrem og Berit Berg i strupen på hverandre.

 


Er konservativ

10.02.2019. Før vi gir oss i kast med påstanden i overskriften, er det nødvendig å presisere betydningen av dens to meningsbærende ord. Biologi er læren om det som lever. Variasjonen innad i gruppen av alt levende er stor, faktisk ganske enorm mellom ulike typer skapninger eller arter. Men samtidig gjelder at forskjellene mellom levende og ikke-levende er enda langt større. Vi skal i vår aktuelle sammenheng holde oss hovedsakelig til humanbiologien samtidig som vi legger til grunn at denne stort sett samsvarer med biologien for andre arter: Igjen gjelder at likhetene er betydelig større enn forskjellene. Hva ordet konservativ angår, skal jeg nøye meg med én viktig presisering: Begrepet innebærer ikke uforanderlighet. Det ligger noe uvegerlig i dette: Biologien, inklusive den menneskelige enten man innrømmer det eller ei, endrer seg om man bare tar tiden og seleksjonen til hjelp, men forandringene er små og trinnvise. Man kan registrere dem om man ser etter på riktig måte. Brå og store kast finnes derimot sjelden eller aldri i biologiske systemer. «Natura non facit saltus», sa Leibniz, og han hadde rett. At vår natur som art ikke er uforanderlig, men gjennomgår langsomme endringer, er bakgrunnsforutsetningen for hele vår tilværelse. Det er pseudonymet Mimisbrunnr som skriver dette som en del av innledningen til sin artikkel Biologien er konservativ (kursiv i original).

 


Bestemmes ikke politisk

10.02.2019. Maktmennesker er mektige – akkurat den påstanden kan ikke bestrides hverken empirisk eller logisk – men de er ikke allmektige. Noen ganger prøver de å bite over for mye. Da blir de satt på plass selv om det kan ta ufyselig lang tid før virkeligheten fillerister dem. Slik var det før, og slik er det ennå. Vi skal se på et par-tre riktig gnistrende historiske eksempler på mektige menneskers overmot før vi etter hvert går over til samtiden og mer kontroversielle situasjoner og stridsspørsmål. Det er pseudonymet Mimisbrunnr som på denne måten innleder sin artikkel Sannheten bestemmes ikke politisk.

HonestThinking kommenterer: Ja, dersom politikere, byråkrater, mediefolk samt (utrolig nok) en del «forskere» hadde sluttet å innbille seg at sannheten er noe vi - basert på ideologiske preferanser - kan vedta, da hadde verden sett annerledes ut i dag.

 


Arkiv over tidligere, norske forsider

 


Home page.

 


 

 
 Søk i HonestThinkingSome material has been made available in English.

 


Boken ble lansert 11. november 2015. Mer informasjon finnes her.

 


Guds hjerte vet vi ikke,
men vi vet
noe som overstrømmer oss
som et regn over hendene.

Hans øyne ser vi ikke,
men vi ser
usynlig lys over alle ting
som i sommernatten.

Hans stemme hører vi ikke,
men vi finner
veier overalt
og spor i hjertene
og stier med lavmælt lys.

Rolf Jacobsen, Guds hjerte, fra diktsamlingen Sommeren i gresset, 1956

 


 

Hvis du tror at integreringsproblemene blir bedre av å fortelle en masse mennesker at «du er et problem, at du ikke hører hjemme her, og hvis det kommer enda flere av deg, så blir det enda større problemer». Hvis du tror det er rett inngang til å løse en utfordring, så er jeg uenig i det.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), legger skylda for økende kriminalitet på regjeringens politireform, – Oslo har lidd mest, Klassekampen, 22.02.2019

 

Når solidariteten i samfunnet rakner, er det «egentlig» et tegn på velkomst, toleranse og inkludering. Dette er markedsføringens språk, et språk som er ment til å skjule virkeligheten istedenfor å kaste lys over den. Vi må gjenopprette en ærbødig respekt for virkeligheten.

Paris-erklæringen - et Europa vi kan tro på, signert av tretten europeiske intellektuelle, inkludert professor Janne Haaland Matlary fra Norge

 

Det falske Europa skryter også av et hittil usett engasjement for likestilling. Det påberoper seg å jobbe mot diskriminering og fremme inkludering av alle etnisiteter, religioner og identiteter. Her har det skjedd virkelige fremskritt, men en utopisk løsrivelse fra virkeligheten har tatt overhånd.

Paris-erklæringen - et Europa vi kan tro på, signert av tretten europeiske intellektuelle, inkludert professor Janne Haaland Matlary fra Norge

 

Det er et paradoks at Europas flerkulturelle foretagende benekter Europas kristne røtter, men utnytter det kristne idealet om universell veldedighet i en overdreven og uholdbar form. Av de europeiske folkene kreves en grad av selvoppgivelse som er helgener verdig. Vi skal hilse koloniseringen av våre hjemland og forfallet i vår kultur velkommen som Europas store stolthet i det 21. århundre – en kollektiv selvoppofrende handling for fremveksten av et slags nytt globalt samfunn av fred og velstand.

Paris-erklæringen - et Europa vi kan tro på, signert av tretten europeiske intellektuelle, inkludert professor Janne Haaland Matlary fra Norge

 

I steden for å prøve å forstå hva vi sier, så kommer liksom stempelmaskinen.

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser mer saklig meningsutveksling og mindre stempling i den offentlige debatten, NRK Dagsnytt 18, 28.01.2019

 

Er det eit krav at alle redaktørar i avisa går i Pride-marsj? Ein redaktør representerer som kjent ikkje berre seg sjølv lenger, men òg avisa ho eller han er redaktør for.

Arve Kjell Uthaug, Tutar med ulvane, Vårt Land, 26.01.2019 (side 27)

 

Det eneste krenkelseskulturen krever er en velutviklet nærtagenhet som man kan bruke til å sette til side selv strengt vitenskapelige argumenter fordi man ikke «føler» at ens motpart har rett. «Jammen, jeg synes ikke det du sier stemmer», er faktisk ikke et argument når for eksempel solid forskning demonstrerer at man tar feil.

Prest i Den danske folkekirke, Ruben Fønsbo, Nei, du er ikke krenket, Vårt Land, 08.01.2019 (side 14-15)

 

Men akkurat som at det for ti eller 20 år siden var tabubelagt å snakke om at innvandring ikke lønner seg, skal vi fortsette å snakke om hvordan befolkningssammensetningen i landet vårt forandrer seg. Ikke fordi vi er rasister eller fremmedfiendtlige, men fordi det beste både for det norske samfunnet og de som har innvandret hit er at befolkningssammensetningen ikke endrer seg for mye eller for raskt. Det vil i så fall være et sosialt eksperiment vi ikke aner konsekvensene av.

Journalist, forfatter og redaksjonssjef, Lars Akerhaug, Å snakke om befolkningsutviklingen er det nye innvandringstabuet, Resett, 12.01.2019

 

Bekymringen for store og raske befolkningsendringer bør møtes med faktadreven debatt, ikke fortielse eller bortforklaringer.

Journalist, forfatter og foredragsholder, Lars Akerhaug, Sett ned et Toje-utvalg!, Dagbladet, 13.02.2017

 

Du tenker deg ikke frem til en ny måte å leve på, du lever deg frem til en ny måte å tenke på.

Prest og forfatter Henri Nouwen, sitert av Stian B. Kilde Aarebrot, Forandre verden på ren rutine, Verdidebatt, 04.01.2019

 

Selvstendige nasjonalstater trenger å samarbeide forpliktende for å hindre at nasjonalismen blir krigersk.

Spaltist og kommentator Erling Rimehaug, Nasjonen og forbundet, Vårt Land, 05.01.2018 (side 2 - 3)

 

Dersom det norske tillitssamfunnet kun skal bygges på verdier uløselig knyttet til en kultur formet av etniske nordmenn, vil det i bunn og grunn være kjørt.

Assisterende utenriksråd i Utenriksdepartementet (UD), Torgeir Larsen, Berøringsangsten for å definere norske verdier må forsvinne, Dagbladet, 29.12.2018

 

Dagens polarisering er likevel noe mer: en kamp mellom virkeligheter med få eller ingen felles referansepunkter forankret i vitenskapelig kunnskap. «Fakta» mister sin overbevisende kraft på tvers av politiske skillelinjer som redskap for å skape konsensus. Hvem som framfører fakta blir viktigere enn hva som sies.

Assisterende utenriksråd i Utenriksdepartementet (UD), Torgeir Larsen, Berøringsangsten for å definere norske verdier må forsvinne, Dagbladet, 29.12.2018

 

Bitre og sure gubber i 50-, 60- og 70-årene må ikke få definere hvordan samfunnet skal møte feminisme, innvandring og generell utvikling.

Ken Andre Ottesen skisserer kriteriene for hvem som skal få prege samfunnsdebatten, VGs vaktsjef vil trappe opp kampen mot alternative medier, Document, 23.12.2018

 

Pust med magen. Det kommer til å gå bra.

Ken Andre Ottesen mener manges bekymring for fremtiden er ubegrunnet, VGs vaktsjef vil trappe opp kampen mot alternative medier, Document, 23.12.2018

 

Hvis [Torgeir ] Skorgen, i likhet med [Dag] Herbjørnsrud, vil benekte at det eksisterer biologiske forskjeller mellom grupper av mennesker, så taler de begge mot bedre vitende.

Aksel Braanen Sterri, på Kjetil Rolness' FB-vegg, 09.12.2018

 

[Jordan B Peterson ska] ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån.

Utrikesminister Margot Wallström, under ett panelsamtal i Stockholm, SVT, 07.11.2018

 

Jeg vil minnes to unge skandinaviske kvinner som er blitt barbarisk overfalt og slaktet av islamske terrorister i Marokko, som deretter la en grusom video hvor de skjærer hodet av den ene av dem, på nettet. Denne saken kan ikke annet enn å øke vår aversjon mot den islamske terrorismen og fundamentalismen overalt hvor den gjør seg gjeldende.

Det italienske senatets visepresident Ignazio La Russa, Det italienske senatet mintes Maren og Louisa med et øyeblikks stillhet, Document, 21.12.2018

 

Det er ikke skolens formål å styrke anerkjennelsen av ulike grupper i samfunnet.

Stein Stugu (Bærum Rødt), Harald Sævareid (Bærum SV), Budstikka, 18.12.2018

 

Moralsk inkontinens er like skadelig som kognitiv inkompetanse.

Pseudonymet Mimisbrunnr, Når ordenes innhold smuldrer opp, Document, 08.12.2018

 

[H]vis man tror vitenskapen handler om den gode smak og moral, da har man beveget seg langt bort fra gyldighetsbetingelsene som vitenskap dreier seg om.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem,
– Jeg er ikke med i en popularitetskonkurranse, Forskerforum, 30.10.2018

 

Hovedproblemstilling i filosofisk/etisk samtale på 4. trinn Bekkelaget skole om godt og vondt: «Når alle verdensreligionene har det gode som formål, hvorfor er det allikevel så mye ondt/vondt i verden?» Lappar blir lest opp og ein av dei kloke niåringane sitt svar går eg inn i natta med: «Fordi noen ikke forstår verden.»

Oslo biskop Kari Veiteberg, Facebook, 20.11.2018

 

Jeg har innvandringsliberale venner, som stemmer på innvandringsliberale partier, og som driver med utleie av leiligheter, men de leier ikke ut til innvandrere. For det er ikke så bra for businessen deres. Jeg har venner som flytter fra Groruddalen på grunn av innvandrertettheten, ikke minst i skolene. Men innrømme det? Nei, da skal vi som påpeker slike forhold holde kjeft. Vi blir de ubehagelige, de «fremmedfiendtlige».

Forfatter Ole Asbjørn Ness, Løgn, svakhet og frihet, HRS, 07.12.2018

 

Jeg er så trøtt av en del politikere, ikke minst ungdomspolitikere. De lærer hva de skal mene, det å forsvare en mening uansett, men de kan jo ingenting.

Forfatter Ole Asbjørn Ness, Løgn, svakhet og frihet, HRS, 07.12.2018

 

Imidlertid jobbes det hele tiden på alle våre skoler med å skape gode og trygge opplæringsvilkår for alle våre elever og gode og trygge arbeidsforhold for alle våre ansatte. I dette ligger også retten til ytringsfrihet og retten til ikke å bli mobbet for sine politiske standpunkter eller engasjement.

Kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune, Knut Are Mortensen, sitert av Resett, 03.12.2018

 

Statsviteren Yascha Mounk sier vi må ta begrepet nasjonalisme tilbake. En inkluderende, sunn form må være mulig, sa han da han besøkte Norge forrige uke. Han mener nasjonalismen er en sterk kraft, som høyresiden tapper og utnytter, mens venstresiden løper fra. [...] En inkluderende nasjonalisme er også å ønske at andre skal ta del i det du selv mener er et godt og trygt sted å bo. [...] Nasjonalisme som begrep har såpass mange heftelser at det er vanskelig å bruke, selv om man argumenterer for den inkluderende formen.

VL-kommentator Une Bratberg, Lyden av landet, Vårt Land, 24.11.2018 (side 2 - 3)

 

De lukker øynene og lar ideologien overkjøre fornuften.

Lederskribent vil ha mer fornuft og mindre ideologi i norsk politikk; Den store avsporingen, Dagsavisen, oktober 2018 (dato ikke angitt)

 

Makten brukes gjennomgående til å økonomisk hemme krefter man er politisk uenig med, og dra fram de man er enig med, sa han, og la til at det er et «grunnleggende prinsipp å sørge for like muligheter til å ytre seg».

SV-politiker Bård Vegar Solhjell, sitert av Nina Hjerpset-Østlie, God smak koster dyrt, Gjenstridig.no, 22.11.2018

 

Følte admiral Dedichen seg personlig truffet av det Lurås skrev?

Erling Marthinsen, Kjønnskvotert admiral raser mot Resett, Resett, 20.11.2018

 

Lurås sprer en myte om at kvinner kvoteres inn – det gjør de altså ikke.

Kontreadmiral Louise K. Dedichen og professor Janne Haaland Matlary, Konspiratorisk, ondskapsfullt og primitivt fra Resett om kvinner i Forsvaret, Aftenposten, 19.11.2018

 

Nye verdenskriger er uunngåelige om ikke europeiske land gir fra seg nasjonal suverenitet.

EU-president Jean-Claude Juncker, sitert av Resett, 16.11.2018, EU-president Jean-Claude Juncker angriper «dumme populister»: – De sier nei til FNs migrasjonsavtale fordi de ikke har lest den

 

Mennesker med en moraliserende atferd finnes i alle miljøer og på alle arenaer, og de må bli motsagt.

Bushra Ishaq, Hvem snakker for oss? Muslimer i dagens Norge - hvem er de og hva mener de? (side 194)

 

Snarere enn et regelverk eller en etisk teori, er nytestamentlig etikk å alltid stille seg selv spørsmålet: Er dette godt? Er det gjort i kjærlighet?

VL-kommentator Åste Dokka, Om jeg ikke har kjærlighet, Vårt Land 27.10.2018 (side 2 - 3)

 

Kjære Sylvi Listhaug. Den norske kirke har ikke et ønske om å «bli kvitt deg» – slik du sier. Vi er glade for alle som er medlem av kirken – deg inkludert. Men, jeg håper vi kan samtale, ikke karakterisere hverandre. Da kan vi snakke om kristen tro, om innvandrere og flyktninger, om klimautfordringen, og om våre utsatte søstre og brødre i Midtøsten – og om utfordringer vi står overfor i kirke og samfunn.

Prost Trond Bakkevig, Kirken råtner ikke på rot, Verdidebatt, 25.10.2018

 

Taushet, som i å unndra eller underkommunisere informasjon, er løgnens svirebror. [...] En debattkultur som er bred og ærlig er viktig, kanskje spesielt en der man er mer opptatt av sak enn av å stemple andre. En presse som fungerer som oppdrager og unnlater å skrive om faktiske forhold, er idealistisk kontraproduktiv. Taushet bidrar til - og gir en viss grad av legitimitet til - fortellinger om "eliter" som har noe å skjule.

Historiker Bård Larsen, Liberalt demokrati i krise?, Civita-notat nr 24 2016

 

Tilliten til det politiske systemet forsvinner ikke i et bråkete veivalg, men til den hule lyden av ord som ikke lenger betyr noe.

VL-kommentator Håvard Nyhus, Ordet fanger, ikke, Verdidebatt, 21.10.2018

 

Når tilliten til institusjoner vaskes bort og færre bryr seg om skillet mellom sant og usant, legges grunnlaget for autoritære styreformer. [...] I bunn og grunn handler det om en kamp for å bevare skillet mellom sannhet og løgn. Kampen pågår nå over hele verden, og den må vinnes.

Lederartikkel, Kampen for sannheten må vinnes, Aftenposten, 21.10.2018

 

De som har levd en stund, husker ytre venstres postulat «saka er viktigere enn sannheta». Når sannhetsbegrepet oppløses, råtner også tilliten som er limet i et demokrati.

Historiker Bård Larsen, Det amerikanske demokratiet er i fare, VG Nett, 23.08.2018 (min uthevelse)

 

Den onde lever i radikal benektelse og selvopptatthet.

Professor Jone Salomonsen, Ondskap er selvopptatthet, Aftenposten, 16.10.2018 (side 14 - 15)

 

Moralisering er å utøve makt. Noen bestemmer hva som er det «riktige» standpunktet i en sak og delegitimerer derved motstand.

Professor Janne Haaland Matlary, Moralisering og migrasjon, Dagens Næringsliv, 18.09.2018

 

I naturvitenskapen kan vi ofte måle hva som er riktig, uavhengig av hva noen måtte mene om det. Metoden er brutalt udemokratisk på en måte, i og med at naturens gjøren og laden ikke innretter seg etter hva noen måtte mene – naturen er slik den er, og det er det den vitenskapelige metoden er egnet til å prøve å finne ut av.

Stipendiat Katja Sverdlilje, Norske klimafornektere, Trump og vaksineskeptikere forstår ikke hva vitenskapelig konsensus er. Det er et demokratisk problem. Aftenposten 08.10.2018 (side 12 - 13)

 

Denne saken handler ikke om Kavanaugh er en bra mann i dag eller ikke, men om at Christine Blasey Ford skal bli hørt, og at hennes anklager må bli tatt på alvor. Hvis ikke, er det et tydelig tegn på at hennes opplevelser ikke er viktige nok, uansett om de er sanne eller ikke.

Kommentator Une Bratberg, Høyt spill om sannheten, Vårt Land, 27.09.2018 (min uthevelse)

 

Nordmennene skulle bestemt i verden. Da hadde det blitt orden.

Tidligere president Barack Obama var i det etnosentriske hjørnet da han besøkte Norge, sitert på forsiden av Aftenposten, 26.09.2018

 

Hvis du stenger synspunkter ute, gjør du deg dummere og mer sårbar.

Avtroppende redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, Debatten om «no platforming» har skutt fart på venstresiden, intervju i Aftenposten, 21.09.2018 (side 6 - 7)

 

Hele risikomomentet med disse unge mennenes tilpasning til Norge er sterkt tabubelagt. Det fremstår som nærmest unevnelig i den dannede offentligheten. Men det er ikke en urimelig forventning at yngre menn med oppvekst og bakgrunn fra krigssoner vil kunne involveres i groteske voldsepisoder, også etter ankomst til Norge. Jeg tror den offentlige samtalen om disse forholdene i Norge mangler realisme. Vi synes blottet for saklig bedømmelse av hva som er rimelig å forvente av adferd og konsekvenser.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem, Forsker om drapene i Trondheim: – Vi mangler realisme i Norge, Resett, 18.09.2018

 

Og mens [kristne under 50 år er på sosiale medier i stedet for å lese aviser], endrer samfunnet seg – uendelig langt bort fra de verdiene vi trodde vi delte, raskere enn vi trodde var mulig. [...] Aktive kristne kunne vært en motkultur, en motkraft, i samfunnet. Nå er altfor mange likegyldige.

Konstituert sjefredaktør, Alf Gjøsund, Opprop til dugnad, Vårt Land, 18.09.2018 (side 2 - 3)

 

Bryter man venstresidens uskrevne lover har de riktignok ingen juridisk kraft til å straffe deg, men de benytter enhver annen metode som utfrysing, karakterdrap, i verste fall heksejakt i media og nekte deg forfremmelse eller ansettelse. Poenget er åpenbart ikke hvorvidt det man sier er korrekt eller usant, men at det i det hele tatt sies. Visse ting skal det ties om med mindre man har noe utelukkende positivt å si om saken.

Jan Brunborg, kommentar til Klassekampen-redaktør: Uhyggelig journalistisk meningspress, Document.no, 21.08.2018

 

Det er bekymringsfullt at samfunnsdebatten i økende grad handler om at enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg.

Filosof Einar Øverenget, Den nye intoleransen, Aftenposten, 11.09.2018

 

De mest populære svenske alternativsidene er nevnte Nyheter Idag, Samhällsnytt (tidligere Avpixlat) og Fria Tider. Fria Tider regnes som den mest ekstreme av de tre. De diskuterer for eksempel IQ-forskjeller mellom folkegrupper [...].

Thea Storøy Elnan, De svenske alternative mediene er mer populære enn de norske, Aftenposten, 19.08.2018

 

Demokratiet tåler uenighet og ubehagelige synspunkter, men det er meget sårbart for løgnens innebygde destruktive kraft.

Guri Hjeltnes, direktør, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), Audun Myhre, direktør, Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, Ana Perona-Fjeldstad, direktør, the European Wergeland Centre, Christian Wee, direktør, Falstadsenteret, Alfredo Zamudio, direktør, Nansen Fredssenter, Eystein Markusson, direktør, Narviksenteret, Jostein Hole Kobbeltved, daglig leder, Raftostiftelsen, Hatet fra Utøya lever fortsatt. Vi kan ikke lukke øynene., Aftenposten, 14.08.2018

Vi som arbeider med å fremme menneskerettigheter, fred og demokrati har en viktig rolle her. Med forskning og formidling av kunnskap, særlig i møte med skoleelever og studenter, bidrar vi til toleranse, mellommenneskelig forståelse og kompetanse om menneskerettigheter.

Guri Hjeltnes, direktør, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), Audun Myhre, direktør, Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, Ana Perona-Fjeldstad, direktør, the European Wergeland Centre, Christian Wee, direktør, Falstadsenteret, Alfredo Zamudio, direktør, Nansen Fredssenter, Eystein Markusson, direktør, Narviksenteret, Jostein Hole Kobbeltved, daglig leder, Raftostiftelsen, har ingen problemer verken med selvbildet eller «oss-og-dem»-tenkning, Hatet fra Utøya lever fortsatt. Vi kan ikke lukke øynene., Aftenposten, 14.08.2018

 

Hvis motparten ikke bare blir en politisk motstander som ønsker andre løsninger, men en fiende som må bekjempes, blir demokratiet vanskeligere å opprettholde.

Torbjørn Røe Isaksen, næringsminister (H), Farvel, demokrati?, Aftenposten, 10.08.2018

 

[D]et finnes ikke noe sånt som ubeleilige eller beleilige sannheter. Sannheten setter fri.

Håvard Nyhus, Stier med lavmælt lys, Vårt Land, 08.08.2018 (side 2 - 3)

 

[R]eligion er tilhørighet, kultur og tenkemåte. [...] Så ser man at religion ikke bare er tro. Det er politikk, aktivisme, livsstil og kamper i ulike retninger.

Maryam Trine Skogen (som, etter å ha vært muslim i elleve år, har konvertert tilbake til kristendom), intervjuet av Vårt Land, Troens uransakelige veier, 04.08.2018 (side 12 - 17)

 

Slik jeg leser Bibelen, finner jeg et tydelig budskap i Jesu ord om å ta imot den fremmede og kle den nakne. Når jeg vandrer sammen med Bibelens flyktninger og migranter hører jeg et budskap som står på de undertrykte, ikke undertrykkernes side.

Anna Rebecca Solevåg, Senter for misjon og globale studier, VID, Bibeltime for politikere, Vårt Land 17.07.2018 (side 3)

 

Kom dere ut!

Parlamentsmedlem og leder av innvandrerpartiet DENK, Tunahan Kuzu, med klar melding til nederlendere som er betenkt over at landet deres blir stadig mer flerkulturelt, juli 2018

 

Å være kritisk til omfanget av innvandring og ønske å sette grenser for den, kan være et aktverdig standpunkt. [...] Det vi ikke skal akseptere, er hatefulle og nedvurderende holdninger og ytringer.

Lederartikkel i Vårt Land, 23.07.2018

 

Dersom mottakssenter i Nord-Afrika handlar om å kjøpe desse menneska vekk frå våre land og våre liv, ja, så er det djupt umoralsk.

Helga Haugland Byfuglien, sitert av Bjørgulv K. Bjåen, Biskop ristar asylløysing, Vårt Land, 26.06.2018

 

Denne hangen til å gjøre meningsmotstanderne illegitime, stemple dem ut, som er ganske typisk for debatten i dag, er den egentlige giften i det norske demokratiet.

Anders Ulstein, Listhaug, St. Halvardshjemmet og Stanghelles metode, Document, 20.06.2018

 

Det er i sum langt mer alvorlig om avisene blir propagandister enn om politikerne blir det. Så lenge vi har et flerpartisystem, ytringsfrihet og frie valg så kan politikerne kjøre fram sine saker på den måte de vil. Politikk er påvirkningsarbeid, selve definisjonen av propaganda. Medias rolle er en annen. Politikerne er alle lett schizofrene; uenighet er institusjonelt og essensielt i et flerpartisystem som vårt. En stor del av politikerne må i enhver sak det er uenighet, ta feil. Og dette må slik være. Vi trenger det slik. Politikerne legger vekt på ulike fakta, ser ulike sammenhenger. Det er en demokratisk nødvendighet at det er slik. [...] Pressen derimot, er ikke et parti. Deres legitimitet ligger ikke i meningene, men i objektiviteten. Det er derfor større grunn til å være urolig for Stanghelles metode enn Listhaugs.

Anders Ulstein, Listhaug, St. Halvardshjemmet og Stanghelles metode, Document, 20.06.2018

 

Siden kirken ikke respekterer fakta og en komplisert virkelighet, havner den i ren propaganda.

Hans Rustad, Paven og Fykse Tveit sammen mot fremmedfiendtlige og for migrasjon, Document, 17.06.2018

 

Vi lar ofrene styre altfor mye i norsk journalistikk. Ofre og enkelthistorier. Enkelthistorien behøver ikke engang speile en struktur. Det viktigste er at den viser følelser. Følelser står mye høyere i kurs enn fakta for tiden.

Anki Gerhardsen, intervjuet av Jens M. Johansson, – Alle norske journalister kjenner en lesbisk akademiker, men ingen kjenner en uføretrygdet kassadame, Magasinet D2, 15.06.2018

 

Jeg syns ikke afrikanere skal søke asyl i Europa. Jeg syns de skal bli der de er, og beskikke sitt hus. Sånn, så var det sagt. Det gjorde godt.

Gunnar Kopperud, Vi som elsket Afrika. Et essay, Gyldendal 2018 (204 sider), sitert av Halvor Fosli, Afrika – fra drøm til realitet, Document, 02.06.2018

 

En utdatert tro på at kjønn er en sosial konstruksjon, genererer en fornektelse av våre grunnleggende og biologisk funderte forskjeller. Ikke minst fornektes også slik våre behov for de kvaliteter det motsatte kjønn besitter. Det å akseptere polariteten mellom maskulinitet og femininitet, det å forstå hvordan våre ulikheter kan virke gjensidig utfyllende og bringe ut det beste i hverandre, er selve utgangspunktet for harmonisk sameksistens. Dette er også meget interessant når vi titter nærmere på vilkår for erotikken.

Kristin Spitznogle, Kvinner som elsker menn, Resett, 01.06.2018

 

Det visar skillnaden mellan forskare som drivs av sanningssökande och journalister som drivs av agendasättande verklighetsmanipulation.

Tino Sanandaji, kommenterer SVTs intervju med forsker Joakim Ruist, Facebook, 31.05.2018

 

Grunnen til at dette skjer er at politikerne driter i oss.

Ungdomsgjeng forklarer hvorfor natteravnene angripes. Ungdommer i Oslo øst kastet stein på Natteravnene - én alvorlig skadd etter å ha blitt truffet i hodet, Nettavisen, 19.05.2018

 

[Arbeiderbladets lederskribent Per] Brunvand snakka om «et ufordragelig nasjonalt hovmod hos nordmennene som ikkje var «kultiverte mennesker» i høg nok grad til å leve fredelig saman med «nokre få tusen innvandrere på egen jord».

Kaj Skagen, i Dag og Tid, sitert av Øivind Østberg, Antirasisme som rambukk for en liberal innvandringspolitikk, Document.no, 14.05.2018

 

Gilani blander også kortene når hun ser på ekteskap på tvers av kulturer som et vitnesbyrd på integrering. Det har ingenting med integreringen å gjøre. Man bør utvilsomt gifte seg av fri vilje, og om man føler at kjemien lettere stemmer med en fra samme kultur, betyr det ikke at man er dårlig integrert. Integrering handler ikke om å gi avkall på sine grunnverdier.

Skribent og lege Attiq Sohail, kritiserer Azra Gilani (aktuell med boken En muslimsk mors kamp), Norskpakistanere trenger ikke belæring i integrering, 08.05.2018

 

Frp er elefanten i rommet, det er deres ekle menneskesyn som ikke hører hjemme i vårt samfunn.

Sumaya Jirde Ali, ‏Twitter-melding, 03.05.2018

 

Hvis en forsker først får en idé om en sammenheng, er det som regel mulig å skaffe statistikk som støtter påstanden.

Stipendiat i sosiologi, UiO, Astrid Hauge Rambøl, Å se det man vil se, Klassekampen, 26.04.2018 (side 2)

 

Samfunnsvitenskapelig forskning vil alltid være preget av forskerens ståsted. Hvilke spørsmål som stilles og hvilke variabler som blir undersøkt er, bevisst eller ubevisst, styrt av forskerens fordommer og utbredte antakelser. Ingenting rart ved det. Som regel vil et meningsmangfold blant forskerne, nysgjerrighet og kritiske vurderinger føre til at usannheter likevel ikke får stå uimotsagt i lengden. Men hva skjer når så godt som alle forskerne har de samme fordommene?

Stipendiat i sosiologi, UiO, Astrid Hauge Rambøl, Å se det man vil se, Klassekampen, 26.04.2018 (side 2)

 

Samfunnsvitenskapelig forskning legger ofte sterke føringer for politikkutvikling. Hvis forskningen ikke er til å stole på, mister den all verdi. Avsløringer som viser at forskning i stor grad er styrt av fordommer, gir berettiget vann på mølla for populister og andre som vil eksperter og eliter til livs. Fordomsfull og fordummende forskning er derfor en trussel for vitenskapen, men også for demokratiet. Det bør motivere forskere til å granske eget og kollegers arbeid svært kritisk.

Stipendiat i sosiologi, UiO, Astrid Hauge Rambøl, Å se det man vil se, Klassekampen, 26.04.2018 (side 2)

 

Vi klassifiserer områdene i fire ulike kategorier, herunder særskilt usatte områder, utsatte områder, risikoområder og målområder. Vi arbeider systematisk for at vi i løpet av fem år ikke skal ha noen særskilt utsatte områder, og i løpet av femten år heller ingen utsatte områder eller risikoområder.

Frida Nordlöf, kommunpolis i Rinkeby, intervjuet av Antirasistisk Senter, 19.04.2018

 

Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i en tale til partiets landmøte 13.03.2018 drøfter Sylvi Listhaugs påstand om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», sitert av NRK.no

 

Når folk først tror på disse falske nyhetene, blir de opprørt over at de ordinære mediene ikke skriver om de samme, oppsiktsvekkende historiene.

Berit Aalborg (redaktør, politikk og verden), #Løgnpressen, Vårt Land, 03.03.2018 (side 2 - 3)

 

Sannheten er snarere at den norske befolkning knapt har samtykkekompetanse i asyl- og innvandringspolitikken, for den får ikke nødvendig informasjon til å ta stilling til den.

Christian Skaug, Den giftige offentligheten splitter landet, Document.no, 24.03.2018

 

En slik sivilisasjon [som ensidig fremhever betydning av venstre hjernhalvdel] vil også - uvegerlig - avfeie gudstroen, eller gjøre den til en arena for fundamentalister.

Hjerneforsker og psykiater Iain McGilchrist, i samtale med Asle Finnseth, Jeg er to - nerden står til venstre, Strek, 1/2018

 

Det er lett å underslå problemet ved å omtale «nettmobben» som om det er snakk om ukontrollerte horder, men i virkeligheten handler det om temmelig velorganiserte miljøer, som gjennom målrettede kampanjer med karakterdrap og hets har som mål å kneble «brysomme» stemmer i norsk offentlighet, [...].

MDG-politiker Eivind Trædal beklager at norsk offentlig debatt i så stor grad er preget av nedsettende personkarakteristikker, i stedet for saklig drøftelse av argumenter og fakta, Vikarlærer Solbergs metode, Aftenposten, 04.03.2018

 

Rasister er mennesker som alle andre, og fortjener følgelig å tas seriøst som individer. De har verdi, og vi bør søke å ta vare på dem. Holdningene deres kan vi derimot avskrive som idiotiske, middelalderske, fryktbaserte, kunnskapsløse, hatefulle, destruktive og i strid med grunnleggende norske verdier.

Styremedlem i Nordland SV, Christian Torseth, Send rasistene til Bjørnøya, Rana.no, 04.03.2018

 

Ja, jeg tror det har påvirket min forskning. Hva er det man sier: Brent barn skyr ilden? Jeg har personlig erfart ideers makt. Ideers enorme makt. For hva var ml-bevegelsen og ungdomsopprøret på sekstitallet? Det var jo et opprør som var genuint influert av den gode intensjon. Ønsket om å gjøre noe for de fattige, ønsket om å vise solidaritet overfor folk som på det tidspunktet ble bombet av Nato-allierte. Men så oppdaget jo jeg, som mange med meg, at det endte i en situasjon der vi faktisk ble propagandister for dypt totalitære ideer. Jeg tror ikke [jeg] var dummere enn andre. Eller mer autoritetsdyrkende enn andre. Men likevel endte jeg opp i et sånt tankefengsel - basert på dogmer. Det som da er mitt poeng, er at sånne dogmer finnes også i norsk offentlighet [i dag]. Det finnes i norsk statspolitikk, det finnes i norsk intellektuell diskurs om menneskerettigheter, multikulturalisme, om veldig mange av de spørsmål som dominerer samfunnsdebatten i dag. Og da mener jeg at denne bakgrunnen kanskje har gitt meg en viss innsikt, en viss teft, for å finne og oppdage dogmer.

Professor Terje Tvedt, svarer på programleder Ole Torps spørsmål («Du var ml-er. Har det påvirket denne boken?») om Det internasjonale gjennombruddet, Torp, NRK, 14.02.2018, sitert av Kjetil Rolness på Facebook

 

Istedenfor å angripe bokens sentrale begreper, som «det humanitær-politiske kompleks» eller det [professor Terje] Tvedt kaller «en ny sekulær statsreligion», vil [NRKs programleder Ole] Torp snakke om den klamme omfavnelsen Tvedt har fått fra enkelte politikere, ytre høyre og rester av AKP (ml)-bevegelsen, som Tvedt selv har en fortid i. Nettopp slik dreies samtalen over på hva som kan ha vært Tvedts motivasjon for å skrive en slik bok, snarere enn å diskutere bokens innhold. Her diskuteres personlig moral istedenfor kompliserte politiske spørsmål. Det er akkurat dette boken advarer mot. Det er dette som er godhetstyranni.

Therese Sollien, Si meg, Terje Tvedt, hva synes du egentlig om innvandring?, Aftenposten, 15.02.2018

 

Men makt er makt, enten den utøves på Stortinget eller i ly av minoritetsstatus. Makt skal granskes, konfronteres og diskuteres og det er pressens særlige ansvar å sørge for at ulike syn kommer til uttrykk. Den skal heller ikke gi etter for press fra noen som vil hindre en fri og åpen debatt.

Anki Gerhardsen, Minoritetenes makt, Aftenposten, 15.02.2018

 

På den ene siden fremstår skeive elite-personer som [VG-journalist Morten] Hegseth, [lederen i Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar] Øyan og [lederen i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild] Endestad som nærmest grenseløst åpne og inkluderende. De bare elsker mangfold. Alt er love, som det heter i Skam. Men det er en overfladisk åpenhet. For de er nådeløse, eller bent frem hatefulle, hvis noen beveger seg utenfor en meningskorridor som blir stadig smalere. De ser nok på seg selv som rause, modige og frittenkende liberale. Men holdningene som kommer til uttrykk i møte med mennesker som tenker eller uttrykker seg annerledes, minner mest om den klamme konformiteten og aggressive selvrettferdigheten man gjerne ser hos miljøer og bevegelser som ser seg selv som moralsk overlegne, og som er uinteressert i å bli korrigert eller utfordret.

Torstein Ulserød, jurist i Civita (og selv homofil), Homoelitens intoleranse, Aftenposten, 12.02.2018

 

For at vi skal kunne ta debatten, må fakta ha makta.

Khamshajiny Gunaratnam, varaordfører i Oslo (Ap), Eivind Trædal, bystyrerepresentant i Oslo (MdG), Skremmebildene undergraver innvandringsdebatten, VG, 18.01.2018

 

Debatten om natur og kultur eller arv og miljø har pågått i generasjoner, ikke minst fordi vi ikke har hatt tilstrekkelig gode forskningsresultater å bygge på. Det har vi i dag. Vi vet at personlighetstrekk går igjen i familier og at dette i betydelig grad skyldes gener. Det som skaper vår personlighet, er et samspill mellom gener og miljø der begge har omtrent like stor betydning. Arveligheten for normale personlighetstrekk er mellom 40 og 60 prosent.

Ted Reichborn-Kjennerud, Personlighetstrekk påvirkes i betydelig grad av gener, Aftenposten, 17.01.2018

 

Det burde nå være allment kjent at alle menneskelige trekk som kan ha betydning for artens overlevelse, er påvirket av gener. Dette gjelder i høyeste grad personlighetstrekk.

Ted Reichborn-Kjennerud, Personlighetstrekk påvirkes i betydelig grad av gener, Aftenposten, 17.01.2018

 

Professor Moxnes` standpunkt i debatten er fullstendig i utakt med moderne forskning.

Ted Reichborn-Kjennerud, Personlighetstrekk påvirkes i betydelig grad av gener, Aftenposten, 17.01.2018

 

For sosialpsykologer som meg trenger ikke narsissisme eller andre personlighetstrekk å ha noe å gjøre med den menneskelige natur overhodet.

Paul Moxnes, professor i organisasjonspsykologi, Hva feiler det Donald Trump?, Aftenposten, 16.01.2018

 

Du vil ikke tro hva vi visste, og hvilke valg jeg måtte foreta, til å si at «dette kan vi ta i, dette kan vi ikke ta i.». Fordi Norge er altså ikke slik som vi tror Norge er. Norge er full av hemmeligheter, Norge er full av falskhet som må på en eller annen måte eksponeres.

Alf R. Jacobsen, sitert av Resett.no, Disse ordene fra tidligere Brennpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen stiller Resett seg helt og fullt bak, 08.01.2018

 

Flere sitater her >>>


HonestThinking ønsker å spille en konstruktiv rolle i norsk samfunnsdebatt, og opptre med respekt overfor både innvandrere og norske meningsmotstandere. Vi anmodet på forsommeren 2005 Senter Mot Etnisk Diskriminering (SMED) om å se nærmere på våre nettsider, for å få en vurdering av disse i forhold til SMEDs etiske retningslinjer. Les mer >>>


SSB og juks med innvandringstall

 

HonestThinking påviser at SSB har presentert misvisende fremskrivninger for den demografiske utviklingen i Norge. Bakgrunnsinformasjon, tallmateriale og sitater som dokumenterer disse påstandene, er lagt ut her.

 


 

HonestThinking er viet til og forpliktet på ærlig tenkning. Ærlig tenkning er ikke det samme som sann tenkning, for det er mulig å tenke ærlig, men ta feil. Derfor er ærlig tenkning ikke det samme som objektiv tenkning heller. Det å tenke ærlig er en streven etter å forstå virkeligheten på en korrekt måte. Dette innebærer dels en forpliktelse til å være ærlig med hensyn til alt man publiserer. Men vel så viktig er at ærlig tenkning involverer en kompromissløs forpliktelse til aldri, aldri å undertrykke eller fortrenge relevante data, selv når disse kolliderer med egne overbevisninger. En slik tilnærming til data kan i visse tilfeller medføre smertefulle revisjoner i ens oppfatninger. Det er dette HonestThinking dreier seg om! Les manifestet i sin helhet.


 

 

Flerkulturelle samfunn - respekt for muslimer og islam

 

Dagens innvandrings- og integrasjonspolitikk er dypest sett respektløs overfor både muslimer og islam, for den har som en stilltiende forutsetning at muslimene vil bli som oss. Man sier man har respekt for islam og muslimer, men man forventer at muslimene oppgir sine ortodokse trosoppfatninger når de kommer til oss. Man antar samtidig at islam vil reformeres og moderniseres så snart muslimene bare integreres og får smaken på vår egen kulturs fortreffelighet. Dette er kultursjåvinisme på sitt råeste! Den uuttalte forutsetingen for dette scenariet er at vår sivilisasjon er islam overlegen. Les mer her.


Trusler mot demokrati og menneskerettigheter

Menneskerettigheter og demokrati står under press. En vesentlig trussel mot disse kommer fra den vestlige verden selv, i form av uærlig eller manglende tenkning. Det finnes en særegen vestlig form for “toleranse” som er så “tolerant” at den også tolererer totalitære og antidemokratiske ideologier. En uutalt eller ugjennomtenkt antagelse som ligger til grunn for en slik holdning er at alle kulturer, livssyn og religioner egentlig er like gode. Som følge av denne antagelsen avskjærer man seg selv fra en våken og kritisk tilnærming til totalitære og antidemokratiske ideologier. Les hele artikkelen.


Send epost til postmaster at honestThinking.org (erstatt ' at ' med '@') dersom du har artikler du ønsker at vi skal lenke opp eller publisere. Vi er åpne for kvalitetsbidrag fra alle.