Header image  
Kultur, politikk, vitenskap, filosofi  
 

 
 
Tanker teller
 

HonestThinking er viet til
kultur, politikk, vitenskap og filosofi
:

Generelt manifest
Innvandringspolitisk manifest
Permalenker

 


Hva er sammenhengen?

31.07.2011. De to bestialske terrorhandlingene 22/7 aktualiserer i aller høyeste graden forholdet mellom ideologi og handling, mellom en tanke og realiseringen av den tanken i den virkelige verden. Finnes det voldelige ideologier, spør Torleiv Haus i sin artikkel Ideologi og terror.

 


Kritiske merknader fra Øivind Østberg

27.07.2011. Øivind Østberg har skrevet en artikkel der han argumenterer for at Fjordman ikke burde ha fått anledning til å bidra med et appendiks i min bok Selvmordsparadigmet. Østberg innleder slik:

Vi bør alle koste på oss selvransakelse skriver Ole Jørgen Anfindsen klokt etter de forferdelige hendelsene den 22. juli.

Da er det, for hans del, naturlig å se særskilt nøye på bloggeren Fjordman, som fremstår som en viktig kilde og ideologisk inspirator i Anders Behring Breiviks ”manifest” og hans skriverier for øvrig. Riktignok er Fjordman i godt selskap. Breivik viser til en rekke historiske personer og tenkere som det åpenbart er meningsløst på noen måte å sette i forbindelse med det han har gjort. Men det stiller seg annerledes med en som – med stor flittighet - skriver om den aktuelle norske og europeiske virkelighet og som formulerer krasse synspunkter på det som er kjernen i Breiviks politisk-ideologiske anliggende. Det er derfor ikke uten grunn at det på et tidspunkt ble reist spørsmål om ikke Breivik faktisk var identisk med den for offentligheten ukjente personen som publiserer under pseudonymet Fjordman. Anfindsen forteller at han har gransket saken og funnet at Breivik ikke kan være identisk med Fjordman, og at Anfindsen selv dermed ikke har samarbeidet med Breivik.

Anfindsen gjør det litt for lett for seg om han har tenkt å stoppe med det. For Fjordman er en skribent som Anfindsen ofte har presentert i rosende ordelag. I ”Selvmordsparadigmet” har Fjordman fått et eget appendiks – et essay som fyller 23 sider - som opplyses å være skrevet spesielt for Selvmordsparadigmet. Essayet har tittelen ”Sviket”. Allerede ved dette uttrykket bør noen klokker ringe.

Les Østbergs artikkel i sin helhet her på HT.

 


Må forbli åpen

27.07.2011. Jan Arild Snoen har kommet med noen betraktninger hos Minerva som er vel verdt å få med seg. Han innleder slik (kursiv i original):

Er kritikere av det multikulturelle samfunnet ABBs medskyldige? Nei, men ord er mektige og de som har anvendt den skarpeste retorikken bør tenke seg om.

Statsminister Stoltenberg har snakket varmt for at vi må beholde det demokratiske og åpne samfunnet etter terroraksjonene. Det innebærer at meninger, også de som ligger utenfor allfarvei, brytes og møtes med andre meninger og argumenter. Toleransen for meninger skal fortsatt være meget vid, men toleransen er null for voldelige handlinger.

Å skylde terroraksjonene på konservative, kristne, nasjonalister, islamkritiske, anti-marxister eller andre av de gruppekarakteristikkene som terroristen bruker om seg selv, er like urimelig som å skylde islamistisk terror på muslimer. Men akkurat som islamistisk terror ikke kan ses helt uavhengig av islam, kan ikke nasjonalistisk terror ses helt uavhengig av disse underliggende holdningene. Avarter av nasjonalistiske og islamistiske ideer har gjentatte ganger vist seg å være dødelige.

Anders Behring Brevik retter sin kritikk i to retninger – mot dem som han holder ansvarlig for den norske multikulturelle politikken, og mot muslimer og det multikulturelle samfunnet. Hans kommentarer før udåden, særlig hos document.no, er mer fokusert på det første enn manifestet publisert etterpå. Volden ble rettet mot den første gruppen.

Les artikkelen i sin helhet hos Minerva.

 


En danske meningsytring i etterkant av tragedien

27.07.2011. Morten Uhrskov Jensen innleder og avslutter sin JyllansPosten-artikkel Puster jeg til ilden? som følger:

Der vil være dem, der mener, at f.eks. jeg skylder at give en forklaring efter den forfærdelige massakre i Norge, hvor Anders Behring Breivik myrdede løs blandt helt unge mennesker. Deltagere i den offentlige debat, der ytrer sig kritisk om indvandringen fra den tredje verden til Europa, bør svare på – sådan synes ræsonnementet at lyde – om det er deres, f.eks. min, retorik, der har været medvirkende til at få en mand som Anders Behring Breivik til at begå sin forbrydelse.

Der er banalt at konstatere, at sprogbrug spiller en rolle. Selvfølgelig gør den det. Enhver kan forvisse sig om dette ved at læse, hvad f.eks. nazister og kommunister – eller for den sags skyld hutuernes hadradioer, der skulle bane vejen for folkedrabet i Rwanda i 1994 – sagde og skrev om dem, som de i mange tilfælde udryddede helt bogstaveligt. Så langt så godt. Det næste niveau er så det, hvor man ikke truer med udryddelse, men hvor man omtaler sine politiske fjender på en måde, der gør dem mindre værd som mennesker. Sygdoms- og dyrebilleder er især anvendt her.

De to nævnte måder at bruge sproget på er både ulovlige, og først og fremmest er de gennemført uacceptable, idet det med rimelighed må antages, at de kan være medvirkende til at føre til overgreb på andre mennesker.

Tonen

Og så er vi derhenne, hvor man holder sig inden for lovgivningens rammer. Dér kan man formulere tingene på mange forskellige måder. I en del af mine indlæg på denne blog – langt fra dem alle – går jeg til stålet, hvis jeg må sige det på den måde. Det gør jeg f.eks. ved at udstille indflydelsesrige politikere for det, jeg opfatter som hykleri fra deres side. Jeg forsøger tit at latterliggøre eller måske ligefrem nedgøre, hvad jeg finder er udtryk for slap tænkning eller især netop dobbeltmoral. Det kan man lide eller lade være, det er helt oplagt. Man kan sagtens mene, at jeg er “for meget”, når jeg bruger den stil. Det mener også nogle af dem, der ellers i øvrigt kan give deres tilslutning til meget af det, jeg skriver.

Jeg er indædt modstander af den førte udlændingepolitik i den vestlige verden. Jeg mener, den er vanvittig, og at den vil føre alvorlige konflikter med sig. Det kan man være lige så uenig med mig i, som man har lyst. Frihed for Loke som for Thor. Men at mene, at f.eks. jeg ved min retorik skulle have lod og del i ugerningen i Norge er efter min bedste overbevisning forkert.

Mener man det alligevel, er det det samme som at sige, at jeg ikke kan udtale mig kritisk om indvandringen. Det ville så ikke være muligt at slå til lyd for et totalt stop for indvandring til Europa fra den ikke-vestlige verden. Hvis man vil derhen, at man ikke kan ytre sådant uden frygt for straf, bør man sige det, så det står klart.

[...]

Og så en sidste ting, der ikke er et men, blot en konstatering af, at den norske massemorder har kaldt sig selv både kulturkonservativ og nationalkonservativ. Jeg kan ikke bestemme, hvad andre vælger at kalde sig selv, og jeg vil ikke drage sammenligninger til andres urimelige brug af forskellige ord. Anders Behring Breivik er et afskyvækkende menneske, og absolut ingen samfundsudvikling kan på nogen måde forklare eller forsvare, hvad han har gjort.

Artikkelen kan leses i sin helhet hos Document.

 

 


Kjekt å ha

24.07.2011 (oppdatert kl 13). Etter min mening bør vi alle koste på oss litt selvransakelse i dagene og ukene som kommer. Norge er rammet av en ufattelig tragedie, og samfunnsdebatten vil aldri bli helt den samme etter dette. Den som tror at det finnes et endimensjonalt svar på hvordan norge har kunnet frembringe en massemorder av Anders Behring Breiviks kaliber, bør tro om igjen. Danske Snaphanen har etter min mening en klok og lesverdig kommentar om situasjonen i Norge. Her er hans artikkel The Blame Game i sin helhet (kursiv og hyperlenker i original, fete typer tilføyd av meg):

Det er med ulyst, man begiver sig ind i det spil, her kun godt et døgn efter den ufattelige tragedie i Norge, men den har været i gang et godt stykke tid, og da vi alligevel skal hæve stemmen på et tidspunkt, kan vi lige så godt gøre det nu. Det har gjort ondt at se den fine, norske blog Document.no blive forsøgt kompromitteret i alle norske aviser, blot fordi forbryderen optrådte i kommentarsporet for et par år siden. Hvis det er skyldpådragende, hvad gælder så for norske frimuere og FRP-folk? Ikke bare er alle i Norge i chock og i sorg, nu skal de også leve med at pressen øjeblikkeligt benytter lejligheden til at gøre gamle regnskaber op. Hvis det ikke var så tragisk, ville det bare være usmageligt. Hvis trangen til at finde enkle, opportune forklaringer, er en del af chockfasen, må man leve med den til den forhåbentlig går over.

Man fornemmer tydeligt, at det er pay-back time for den norske presse, at den i en blanding af misundelse og politisk uenighed, forsøger at fedte Document ind i denne forbrydelse. Document har reageret forbilledligt, og redegjort for den yderst spinkle forbindelse til Anders Behring Breivik. Document er ikke bare et sobert, nødvendigt supplement til den norske presse, den er kultur-, indvandrings- og samfundskritik på et meget højt niveau, og folkene bag er desuden er vores personlige venner gennem lang tid. Flere gange om året, har vi haft den glæde at omgås dem i dage ad gangen. De er ikke ekstremister, de er sammen med Hege Storhaugs HRS en uvurderlig og uundværlig del af det norske demokrati. Derfor skal det siges, at Document stadig har alle de venner, de havde før denne forfærdelige udåd. Vores tillid og venskab er urokket af den mediekampagne, de er udsat for, de har det bedste mennesker kan have: en ren samvittighed.

Den norske statsminister har talt om vigtigheden af at bevare det åbne samfund. Netop, det er i tider som disse, at det skal stå sin prøve. Vi vil alle gerne forstå, hvad der kan få en hidtil rationel, normalt begavet og tilsyneladende ikke klinisk sindssyg person, til at øve en så monumental ondskab. Derfor – lad os få alle kortene på bordet og fuld åbenhed omkring massemorderen. Pil ham fra hinanden, undersøg ham, fortæl om ham, og sæt ham sammen igen. Hvilke komponenter indgår der i hans ekstremisme, hvem har leveret dem og er de til at forstå, for os der aldrig kunne udføre sådan en ugerning. Det er utilfredsstillende delforklaringer, at han har været medlem her, skrevet der og beundret f.eks. den danske regering. Der må være et større billede. Hvor skræmmende denne perverse massemorders tankegang er, giver hans 1500 sider lange manifest et rystende indblik i.

Breivik er 32 år, normal og upåfaldende i skolen, vokset op i et voldsomt og hastigt multikulturaliseret Oslo. Oslo er som bekendt betydeligt mere forandret end København, da norske indvandrere bor meget koncentreret i landet. Jeg tror, man skal hæfte sig dette. Jeg ved af egen erfaring, at de kritikere af multikulturen, der er unge nok til at være vokset op med den, udvikler en modstand der både er mere uforsonlig og mere personlig, end den vi har, der ikke er opvokset med den. Her bør der ringe en alarmklokke. Ved skolevalget i forbindelse med Riksdagsvalget i Sverige sidste år, fik Sverigedemokraterne voldsomt mange stemmer blandt de 15-18 årige, helt op til 40% på nogle skoler. Hvem har skabt disse unge, for det kan vel ikke være SD’s fortjeneste altsammen? Det er en nærliggende tanke, at de er skabt af omstændighederne, og omstændighederne er som bekendt skabt af politikerne. Og nej, dette bortforklarer eller minimerer ikke hans personlige skyld og ansvar. Hvis dette sammen med en personlig uforsonlighed er et fremtidens tegn, da går vi mere radikaliserede tider i møde, end jeg havde turdet frygte.

Helge Lurås fra [NUPI] åbner i videoen ovenfor for en bredere selvransagelse, for det er ikke blot en bestemt politisk fløj, der må ransage sig selv – og tro mig, det gør vi – det er alle. Det bliver smertefuldt, men der er i det mindste perspektiver og forhåbninger i det, som går udover mediernes blame game og ekstremistsnak lige nu. Heller ikke denne blog er gået ram forbi. Ekstra Bladet, som man kunne bede om at kigge på sine egne kommentarer på Nationen, finder at tidspunktet er inde til at kalde denne blog og dens kommentatorer for “ekstremister”.Hvori ekstremismen består, overlader Ekstra Bladet det til læserne at gætte. Det er ikke frugtbart med sådan en ekstremistdefinition, hvor mange ikke-ekstremister bliver der tilbage at diskutere med, hvis vi følger tankegangen til dørs?

Lad os altså dekontruere personen og symptomet Anders Behring Breivik uden forbehold, og se hvilke dele af ham, vi hver især har aktier i, og lad så den, der er uden synd kaste den første sten. Dette skriver vi, selvom stenene allerede har føget enhver kritiker af masseindvandringen om ørerne i 24 timer.

For å se det aktuelle TV-intervjuet med NUPI-forsker Helge Lurås, gå til det opprinnelige oppslaget hos Snaphanen. Se også disse VD-innleggene:

  • Løsningen på terror er mer demokrati?. Nupi-rådgiver Helge Lurås ble i et intervju spurt om han er enig i politikeres fokus på at det beste svaret på terrorhandlingen er "enda mer demokrati". Dette er en forenkling av problemet, uttaler Lurås. Av Sissel Johansen.
  • Terror - bør debatten kveles?. Dersom islamske terrorisme hadde stått bak udådene, hadde konge og statsminister og et samlet korps av politiske kommentatorer hatt fokus på å ikke slå norske muslimer i hartkorn med ekstremistene. Av Arne D. Danielsen.
  • Angrepet på alt jeg står for. Jeg bærer på et sinne mot Anders Behring Breivik fordi han angrep vårt demokrati, ytringsfrihet, trygghet og alt jeg står for på en grusom måte, og derfor er vi nå alle AUFere, uansett hva vi måtte mene om definisjoner på rasisme og fordeler og ulemper med det multikulturelle samfunnet. Av Kristian Kahrs.

 


Kan han være identisk med Anders Behring Breivik?

23.07.2011 (oppdatert 24.07.2011). Den verdenskjente bloggeren Fjordman har skrevet Appendiks C til min bok Selvmordsparadigmet. På nettet florerer det med rykter om at Fjordman er identisk med Anders Behring Breivik, den antatte hovedmannen bak Utøya-massakren. Jeg har fått flere henvendelser fra folk som har spurt om jeg kan bekrefte eller avkrefte disse ryktene.

Min umiddelbare respons på dette var at det umulig kan være snakk om samme person. Jeg traff Fjordman til en flere timer lang samtale i Oslo i 2009 i forbindelse med hans bidrag til boken min, og den personen jeg traff den gangen, ligner ikke på bildene av ABB. Forøvrig stemmer det overhodet ikke med mitt inntrykk av Fjordman at han skulle kunne være så ond (alternativt kørka dum) at han kunne stå bak gårsdagens ufattelige ugjerninger.

Samtidig har jeg følt behov for å ta spørsmålet på alvor. Kunne det tenkes at jeg ikke husket Fjordmans utseende godt nok? Kunne det alternativt tenkes at jeg var blitt lurt? Jeg har derfor brukt de siste timene på å sjekke opp følgende lite trivelige mulighet: Kan det tenkes at jeg har samarbeidet med en massemorder? Alle mine funn peker imidlertid i en og samme retning: Nei, noe slikt kan bare ikke være tilfellet. Her er ett av mange indisier.

Og her er et konkret eksempel på den type rykter det er snakk om. Det danske nettstedet P77 skriver følgende (hyperlenker i original, fete typer tilføyd av meg):

Der har været fremme i medierne at Anders Behring Breivik den formodet gerrningsmand bag terrorangrebet i Norge er højreekstremist. Men ingen syntes at have øje for at han er et særdeles kendt ansigt i Internationale antimuslimske kredse hvor han høster respekt for sine tanker og artikler.

Den formodet 32 årige gerningsmand bag den afskylige terrorhandling mod den norske venstrefløj, er på ingen måde en ukendt person. Tværtimod er der tale om en yderst prominent chefideolog fra det Internationale antimuslimske miljø som går under navnet Counterjihad Netværket.

Anders Behring Breivik er mest kendt under bloggernavnet Fjordman.

Som Fjordman har han siden 2005 udgivet mere end 500 blogindlæg hvoraf mange er ekstremt antimuslimske og tager udgangspunkt i en konspiratorisk tankegang om at vesten er ved at blive tvangskoloniseret og tvangsislamiseret af muslimer.

Alle hans skrifter ligger samlet på nettet på et website under navnet The Fjordman Files.

HonestThinking kommenterer: Man skal aldri si aldri, og det er utrolig hva et menneske kan finne på dersom det føler seg tilstrekkelig desperat, men jeg føler meg altså forholdsvis trygg på at P77, og andre som ikke bare tillater seg å spekulere på muligheten for at Fjordman kanskje kunne være identisk med ABB, men rett og slett påstår at dette er tilfellet, i meget nær fremtid vil se meget dumme ut.

 


Før eller siden måtte det skje

22.07.2011. Så har det altså skjedd, det som før eller siden måtte skje; Oslo er rammet av terror. Noen av oss vil vel vente til man får oversikt over antall drepte og skadde, samt litt til, før man mener for mye om det hele. Dette er uansett en sorgens dag.

 


Ikke bare enkelt og greit

17.07.2011 (oppdatert 21.07.2011). På ettermiddagstoget fra Bergen til Oslo oppsto det alvorlige problemer torsdag i uken som gikk. En afrikaner gikk amok ved Arna da det viste seg at han ikke hadde gyldig billett. Han slo og sparket to konduktører og to passasjerer, mens han blant annet ropte: ”I hate white people” og ”You hate the black man”. Politiet arresterte mannen, og NSB måtte erstatte de to som var blitt banket opp med nytt personale. Det ble satt inn buss for tog fra Haugastøl og østover. Les mer om saken f.eks. i Dagbladet, Nettavisen og Politiskt inkorrekt.

Ovenstående har fått sosialantropolog Hogne Øian til å reagere. Han mener oppslaget er uetisk. Han har forøvrig resonnert seg frem til at fordi jeg påpeker at raseblandede samfunn har sine utfordringer, så impliserer dette at jeg mener samfunnet bør være 'raserent'.

 


Og den nye herlighetsteologien

15.07.2011. Korsveibevegelsen, sammen med magasinet Strek, utgjør en betydelig kraft i det norske kirkelandskapet. Dessverre er denne bevegelsen og dette tidsskriftet preget av det jeg har valgt å kalle den nye herlighetsteologien. Denne kjennetegnes særlig av følgende:

  • Man overdriver visse skriftsteder.
  • Man overser andre skriftsteder.
  • Man svermer for utopiske forestillinger om hva slags verden det er mulig å skape her på denne jord.
  • Man neglisjerer ubehagelige erfaringer og uønsket erkjennelse.

Dette er, så langt jeg kan bedømme, en viktig årsak til at så mange kristne ivrer for en liberal innvandringspolitikk - man er rett og slett herlighetsteologer, bare med venstreideologisk fortegn.

I en artikkelserie på Verdidebatt retter jeg søkelyset mot dette fenomenet:

 


Politisert ideologi har sneket seg inn i mange kirkesamfunn

13.07.2011. Den klassiske herlighetsteologien har magre kår i de fleste vestlige land, men det finnes en ny type herlighetsteologi som har sneket seg forholdsvis ubemerket inn i en rekke kirkesamfunn.

Begrepet herlighetsteologi brukes gjerne som en løs betegnelse på trosretninger som forkynner at kristne bør være rike og friske, samt gjerne ha fremgang og suksess på de fleste av livets områder. Denne typen forkynnelse, i hvert fall i rendyrket form, ser ut til å ha nokså begrenset utbredelse i dagens Norge. Det finnes imidlertid en helt annen type forkynnelse og kristen tenkning som ved nærmere ettersyn viser seg å ha skremmende mange fellestrekk med herlighetsteologien.

Det finnes store forskjeller mellom de to typene forkynnelse. Den klassiske herlighetsteologien er på mange måter høyresideideologi som er blitt gitt en bibelsk begrunnelse. Den nye herlighetsteologien er venstresideideologi som er blitt gitt det samme.

På Verdidebatt finnes nå den første av tre artikler der jeg går dette fenomenet nærmere etter i sømmene: Den nye herlighetsteologien.

 


Bør reflektere over egen dobbeltmoral

12.07.2011. Et av venstresidens og de politisk korrektes verste trekk er at moral er noe som bare gjelder de andre. Selv er de hevet over moralen. Det gjelder ett sett av regler for de andre og et annet for dem selv. De definerer selv reglene som gjelder dem selv. Dette legger til rette for suspendering av lov og rett og åpner for vilkårlighet: – Hva som er lov bestemmer vi! Et trekk ved moralen er ellers at den gjelder alle. Men ikke for den politisk korrekte eliten. De har beholdt definisjonsmakten over sin egen moral. Det gode selskap var imot de danske karikaturtregningene, som de oppfattet som provoserende og ondsinnet. Men de samme har stor sans for drepende humor som rammer andre. Det er Hans Rustad som skriver dette hos Document, og han illustrerer sitt generelle popeng med to ferske og tankevekkende eksempler.

 

 

 


Arkiv over tidligere norske forsider

 


Home page.

 


 

 
 Søk i HonestThinkingSome material has been made available in English.

 


Stiftelsen Fritt Ord innvilget meg i 2008 forfatterstipend. Resultatet er det politiske essayet Selvmordsparadigmet, som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo 6. mai 2010.

Min tese er at den vestlige sivilisasjon er i ferd med å begå selvmord, og at det som ødelegger sammenhengs- og bærekraften i våre samfunn, er en serie med forhold som har sine røtter i et intellektuelt paradigme som nekter å snakke sant om menneskets natur, og som derfor fører oss inn i skjønnmalende utopier på det ene området etter det andre. Satt på spissen kan man si at vi som samfunn primært er opptatt av hvilken politisk virkning ulike utsagn har, og i mindre grad opptatt av om utsagnene stemmer med virkeligheten. Vitenskapelig og faktisk korrekthet er altså byttet ut med politisk korrekthet. Noen viktige stikkord i så måte er rase/etnisitet, kjønn, islam, makt, autoritet, skolevesen, demokrati, innvandring og integrering.

Mer informasjon, inkludert forord, etterord og smakebiter fra essayets ulike kapitler og appendikser, finnes på Selvmordsparadigmet.no. Se også egen gruppe på FaceBook.

Selvmordsparadigmet skal finnes i bokhandlene, men kan alternativt bestilles direkte fra Koloritt Forlag.

 


 

Outsiderposisjonen bunner ikke i at det demokratiske samfunnet har stengt dem ute. Den bunner i en forakt for demokratisk dialog. En demokratisk samtale innebærer ikke bare retten til å snakke, den innebærer en forventning om å lytte.

Simen Ekern, kommentator, Dagbladet, 27.07.2011

 

Vi er begge barn av en hvit og en svart forelder, men da hun som spedbarn ble adoptert bort, var det til en svart familie. Noe annet var utenkelig i 1950-tallets USA. Her lærte hun å være bevisst om og stolt av fargen sin. I dag har Sheila alltid Ebony Magazine liggende på sofabordet, og når hun skal krysse av i offisielle papirer om hun er 'mixed race' eller 'black', setter hun kryss ved det siste. Sheila er bevisst rasen sin og bevisst afrohåret sitt.

Nola Grace Gaardmand, Stygt, feil og medfødt - de er stole afroamerikanere, men skammer seg over afrofrisyren, Klassekampen, 18.06.2011

 

Hele tiden møter jeg mennesker som utlegger at vi er «så biologiske». Min venn Åsgeir mener at genetikken kan forklare nesten alt, som sivilisasjonsnivået i ulike deler av verden.

Thomas Hylland Eriksen, Dagbladet Magasinet, 07.05.2011

 

Når Fremskrittspartiet regner sånn så tar de altså med enhver som har besteforeldre som har innvandret til Norge innen 2060, og sånn kan vi ikke regne. Mennesker som er født og oppvokst i Norge er norske.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) kommenterer SSB-prognoser som tilsier at etniske nordmenn kan bli en minoritet i Norge i løpet av 50 år. Nrk Kveldsnytt, 15.06.2010 (dato ikke verifisert)

 

Det er noe jeg ikke forstår: at mange av de som ønsker sterkere kristen innflytelse i samfunnet, samtidig ønsker en sterk begrensing av asylsøkere og innvandring til vårt land. Hvordan henger dette sammen med Bibelens ord om å ta i mot de fremmede og vise gjestfrihet og omsorg mot dem som banker på vår dør? Skulle ikke nettopp et land tuftet på kristne verdier ha en mer åpen politikk overfor innvandrere?

Tidligere sogneprest Bent Reidar Eriksen, Spørsmål til Hanne Nabintu Herland, innlegg i Vårt Land, 02.04.2011

 

Hvem har sagt at vi eier dette landet, selv om vi har bodd her i tusener år? Vi kan ikke sitte høyt til hest og storslagent bestemme hvem som skal slippe inn og hvem som skal vises bort. Innvandrerne har lik rett til dette landet og våre ting.

Biskop Georg Hille i Dagbladet 21.05.1988, sitert av Lasse Moer

 

Slik jeg ser det finnes det mindre moralsk mot og uavhengig tenkning i politikk og media idag enn det gjorde i Weimarrepublikken eller i de første tiårene av Forbundsrepublikken.

Thilo Sarrazin gjør opp status, FAZ, januar/februar 2011 (norsk oversettelse, Document)

 

Ekstremister på begge sider i islamdebatten bruker nazismen til forsøksvis å parkere meningsmotstandere. Kan vi snart komme videre?

Ingunn Økland, Aftenposten, 31.01.2011

 

Og dette er svinsk (slett ikke svensk), på alle måter - politisk, moralsk, kulturelt. Og for personer som attpåtil kaller seg kristne, blir dette så langt fra nestekjærlighet man kan komme. (Til og med som ateist blir man fristet til å kalle denne ondskapen for djevelens verk). Når Anfindsen får dette til å handle om løgner, falskhet, hykleri og maktmisbruk, er det akkurat som å høre nazistenes rop "Deutschland Erwache". Det er ingen grunn til å pakke dette inn. Det er avskyelig.

Lars Gule refser både Julia Caesar og HT-redaktøren, Verdidebatt, 30.01.2011 (ifm kronikken Våldtagen av staten)

 

Denne mannen er rasist og representerer derfor et uanstendighetens lavmål.

Lars Gule refser dem som vil lytte til HT-redaktøren, Verdidebatt, 25.01.2011

 

Jeg mener det er betenkelig at man i norske medier gir ekstremt konfliktorienterte aktører som Storhaug, al-Kubaisi og andre fritt spillerom ut fra kommersielle så vel som ideologiske motiver.

Sindre Bangstad, 14.01.2011, i intervju med Morgenbladet

 

Den største fienden for Europa i dag er frykt. Frykt fører til egoisme, egoisme fører til nasjonalisme, og nasjonalisme fører til krig.

EU-president Herman van Rompuy i tale i Berlin på 21-årsdagen for murens fall. Sitert i Vårt Land 29.11.2010

 

De er regimet, men later som om de er kjettere. De er legemliggjørelsen av konformismens byrde, men poserer som dissidenter. De vifter med regelboken mot andre, men gir blaffen i reglene de selv burde følge. De preker toleranse, men tolererer intet kulturelt eller menneskelig mangfold.

Antonio Socci om venstreintellektuelle, sitert av Document, 27.11.2010

 

Når rasjonelle og anstendige aktører som HEF viker unna en høyst nødvendig konfrontasjon av frykt for å stemple en minoritet, overlates feltet til irrasjonelle og vulgære stemmer som babler om en demografisk katastrofe og forsøpler debatten.

Sara Azmeh Rasmussen, En sen beklagelse til HEF, Fri Tanke, 28.10.2010

 

Det starter med tankefrihet, det fortsetter med talefrihet, og det ender med trosfrihet.

TV-predikant Muhammad Al-Munajid, sitert av Knut Olav Åmås, Aftenposten, 27.09.2010

 

Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M), kommenterer en angivelig grov voldshandling mot en sverigedemokrat, Document, 14.09.2010

 

Islam er en gammel europeisk religion som har tilpasset seg vår verdensdel.

Jahn Otto Johansen, Økt innvandrerfrykt i Tyskland, ABC Nyheter, 11.09.2010

 

Det jeg har lest av [Anfindsen], om at noen raser har høyere IQ enn andre, mangler etter mitt syn vitenskapelig holdepunkt. Han er amatør på dette feltet.

Einar Steensnæs (KrF), til Vårt Land, 10.09.2010

 

Anfindsen synes ikke å ha noen basis for utsagnene sine. Man har ikke noe grunnlag for å påstå at det er intelligensforskjeller mellom forskjellige kulturer.

Simen Gaure, FaceBook, 14.04.2010

 

Alhamdulillah, jeg lovpriser Allah, som har gitt vår Nasjon slike vidunderlige barn. De skal, med Allah's [sic] hjelp, ta knekken på den vestlige, sataniske sivilisasjon, en gang for alle! [...] Jeg hater jøder! Måtte de brenne i helvette! [sic ...] Dere er bare satans slaver, dere har øyne, men blinde fordet. Ører, men døve fordet [sic]. Hjerner, men tomt mellom ørene deres. Dere vil rett og slett ikke forstå.. Deres tid er over, Islam skal herske hele jorden, veldig snart, insha'Allah! [...] Jeg ler av dere bastardunger. Alhamdulilla, som velsignet meg med Islam! [...] Jeg er Allah's [sic] slave. Jeg er Muslim. Hva er dere? Søppelmennesker! [...] Og dere er Satans representanter.

Mohyeldeen Mohammad, diverse innlegg på FaceBook, 10.06.2010

 

Det betyr at en stadig økende andel av israelerne og dermed Israels velgere, er innvandrere eller etterkommer av innvandrere fra land som har manglet demokratiske og humanistiske tradisjoner. Det er klart at dette i lengden vil påvirke politikken.

Olav Versto, kommentator i VG, drøfter konsekvensene av å hente innvandrere fra visse typer land, sitert av Document, 08.06.2010

 

Fortell meg hva dine skjellsord er, og jeg skal fortelle deg hvem du er.

Bent Sofus Tranøy, Klassekampen, 29.05.2010

 

- Finnes det menneskeraser?
- Nei, det finnes ikke menneskeraser. [...] Det er en myte.

Trond Thorbjørnsen, SOS Rasisme, intervjuet i Hjernevask, 12.04.2010

 

- Kan det være noe biologisk og medfødt som ligger til grunn for disse forskjellene?
- Nei, den type påstand er jo på en måte ... da ser jo vi kjønnsforskere rødt. Min påstand er da at det ikke er ... ikke er forskjeller ut over det som har med det reproduktive systemet å gjøre.

Jørgen Lorentzen, intervjuet av Harald Eia, Hjernevask, Nrk1, 05.04.2010

 

Jeg har en klar, bevisst målsetting om å ønske å endre dette systemet. [<klipp>] Biologien har på mange måter vært fienden til kjønnsforskningen når kjønnsforskningen kom på 70-tallet. [<klipp>] Og den sosiobiologiske forskningen, som jo har veldig firkanta syn på kjønn, er svekka, helt klart. [<klipp>] Noen ganger må man bare være hard, [...] Og jeg er kanskje hard i språkbruken da, fordi at de bruker en såkalt vitenskapelig historie [...] nemlig naturvitenskapen, som man tror er sann i den forstand, ikke sant. Mennesker går fremdeles rundt og tror at naturvitenskap er sannere enn annen vitenskap. Det er den ikke. [...] Naturvitenskap er like mye prega av teori og metode og perspektiv som det samfunns- og humanistisk forskning er. [Naturvitenskap] er like mye prega av forskerens blikk som det min forskning eller andres forskning er. Og det er veldig viktig å være klar over. Det er ikke noe som finnes; sann forskning eller sann vitenskap i den forstand. Vi kan komme nærmere en type forståelse av hvordan verden er bygd eller hvordan verden ser ut, ikke sant, men [...]
- Så det er ikke det at man kommer nærmere og nærmere sannheten?
- Nei, for det finnes jo ikke en absolutt sannhet, som det gjelder å komme nærmest.

Jørgen Lorentzen, intervjuet av Harald Eia med tanke på Hjernevask (råstoff, del 1 av 2)

 

Hvem tør fortsatt hevde at de genetiske forskjellene mellom hvite og svarte har noe mer å si enn hvilken hudfarge de har?

Holger Pötzsch, Institutt for kultur og litteratur, UiTø, Kunstige konflikter, Klassekampen, 08.03.2010

 

Biologi har ingen plass i min forskning.

Cathrine Egeland, forskningsleder (AFI), Hjernevask, 01.03.2010

 

Gi keiseren hva keiserens er, for eksempel nye klær.

Hauk, Dagens Sukk, Klassekampen, 17.02.2010

 

Jeg tror dessverre ikke det kan bli fred [i Libanon]. Heller ikke der ser sameksistens ut til å være mulig. [...] I Europa er det blitt for mye rutine. Vi kan ikke lenger la andre bestemme vår skjebne.

Amin Malouf, intervjuet av Aftenposten, 18.01.2010

 

Beskrivelsen av hvordan "den arbisk-muslimske verden synker stadig dypere ned i en historisk brønn som det nærmest er umulig å klyve opp fra", og hvordan innvandrere i Europa behandles med en type "respekt" som egentlig uttrykker forakt, fortjener å bli lest.

Aage Borchgrevink, anmeldelse av Amin Maloufs bok Verden i ubalanse, Aftenposten, 18.01.2010

 

Flere sitater her >>>


HonestThinking ønsker å spille en konstruktiv rolle i norsk samfunnsdebatt, og opptre med respekt overfor både innvandrere og norske meningsmotstandere. Vi anmodet på forsommeren 2005 Senter Mot Etnisk Diskriminering (SMED) om å se nærmere på våre nettsider, for å få en vurdering av disse i forhold til SMEDs etiske retningslinjer. Les mer >>>


SSB og juks med innvandringstall

 

HonestThinking påviser at SSB har presentert misvisende fremskrivninger for den demografiske utviklingen i Norge. Bakgrunnsinformasjon, tallmateriale og sitater som dokumenterer disse påstandene, er lagt ut her.

 


I en uttalelse som i begynnelsen av mai 2005 ble gitt til FNs menneskerettighetskommisjon, hevder Den internasjonale humanistorganisasjonen, International Humanist and Ethical Union, at myndigheter i vestlige land lukker øynene for muslimske brudd på menneskerettighetene, særlig overfor kvinner. Organisasjonen identifiserer to hovedgrunner for denne situasjonen. (1) Et engasjement for multikulturalisme som utarter til moralsk relativisme. (2) Prinsipiell motstand mot å kritisere religioner, spesielt islam. Les talen i sin helhet (på engelsk).


Forfatteren Walid al-Kubaisi er kontroversiell, men nyter likevel bred anerkjennelse som en viktig intellektuell, muslimsk stemme i den norske debatten. Vi er meget glade for å kunne presentere noen av hans mange kronikker og artikler på våre nettsider.

NB: Du kan også bestille to av hans bøker direkte her >>>

 


 

HonestThinking er viet til og forpliktet på ærlig tenkning. Ærlig tenkning er ikke det samme som sann tenkning, for det er mulig å tenke ærlig, men ta feil. Derfor er ærlig tenkning ikke det samme som objektiv tenkning heller. Det å tenke ærlig er en streven etter å forstå virkeligheten på en korrekt måte. Dette innebærer dels en forpliktelse til å være ærlig med hensyn til alt man publiserer. Men vel så viktig er at ærlig tenkning involverer en kompromissløs forpliktelse til aldri, aldri å undertrykke eller fortrenge relevante data, selv når disse kolliderer med egne overbevisninger. En slik tilnærming til data kan i visse tilfeller medføre smertefulle revisjoner i ens oppfatninger. Det er dette HonestThinking dreier seg om! Les manifestet i sin helhet. 

Flerkulturelle samfunn - respekt for muslimer og islam

 

Dagens innvandrings- og integrasjonspolitikk er dypest sett respektløs overfor både muslimer og islam, for den har som en stilltiende forutsetning at muslimene vil bli som oss. Man sier man har respekt for islam og muslimer, men man forventer at muslimene oppgir sine ortodokse trosoppfatninger når de kommer til oss. Man antar samtidig at islam vil reformeres og moderniseres så snart muslimene bare integreres og får smaken på vår egen kulturs fortreffelighet. Dette er kultursjåvinisme på sitt råeste! Den uuttalte forutsetingen for dette scenariet er at vår sivilisasjon er islam overlegen. Les mer her.


Trusler mot demokrati og menneskerettigheter

Menneskerettigheter og demokrati står under press. En vesentlig trussel mot disse kommer fra den vestlige verden selv, i form av uærlig eller manglende tenkning. Det finnes en særegen vestlig form for “toleranse” som er så “tolerant” at den også tolererer totalitære og antidemokratiske ideologier. En uutalt eller ugjennomtenkt antagelse som ligger til grunn for en slik holdning er at alle kulturer, livssyn og religioner egentlig er like gode. Som følge av denne antagelsen avskjærer man seg selv fra en våken og kritisk tilnærming til totalitære og antidemokratiske ideologier. Les hele artikkelen.


Send epost til postmaster at honestThinking.org (erstatt ' at ' med '@') dersom du har artikler du ønsker at vi skal lenke opp eller publisere. Vi er åpne for kvalitetsbidrag fra alle.